Verslagen


Toertocht Almen 2018

Verslag van een ervaren toertocht rijder.
Zaterdagmorgen om 9 uur bij de Nieuwe Aanleg in Almen.
Het belooft een mooie dag te worden ongeveer 20 graden. Na het inschrijven en betalen volgde er
een toespraak van Martien Streppel plus de nodige instructies. We gingen van start met 32 trekkers,
de route was onbekend. Met voorrijder en organisator Joop Hulleman gingen we richting het dorp, over de Berkel rechts richting Warken en via de zandweg naar de Witte Smid, we moesten goed uitkijken bij de Lochemseweg, wel verkeersregelaars op de sucundere wegen maar niet bij rijkswegen. Steeds weer nieuwe regels van hoger hand. (jammer). Verder door de mooie omgeving van Warken richting Leesten, Vierakker, (plaspauze en een snicker gegeten). Na 10 minuten richting Wichmond, Baak en Bronkhorst. Verrassing pauze bij het Bronkhorster veer. Soep en broodjes van de Aanleg en Tonnie Martens heeft meegeholpen. Dank hiervoor. Toen moesten we nog naar de overkant, de pontbaas moest 4 keer heen en weer varen. Met een klein uurtje was iedereen aan de overkant, heel erg leuk. De stoet weer geordend richting Brummen centrum, het industrieterrein naar Oeken, Tonden, Empe, Voorst richting de Voorsterklei. Over de nieuwe dijk langs de nieuwe terpboerderij van de fam. Weijers (ik denk een beetje illegaal) en langs de gerestaureerde wasserij naar de Hoven, over de Ijsselbrug en door de tunnel naar het Zutphense industrieterrein naar Eefde langs de in aanbouw zijnde nieuwe sluis weer richting de Aanleg. We hebben ongeveer 60 km gereden nog wat napraten en dan naar huis. Joop en Wim Hartstikke bedankt voor deze mooie tocht, we hebben veel dingen gezien onderweg.

Wil je de route nog eens narijden, volg dan deze link. http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2175068

Willie Marcel en de kinderen.

Toertocht Almen 2018

Ook inbreng van verslag zonder het te vragen, geweldig bedankt Willem.
Vandaag 12 mei 2018, om 7.00 uur op gestaan en om 7.45 op reis gegaan met de auto naar Laren, daar de trekker gepakt [Guldner ] staat bij Herman Zwiers. Vandaar naar de Nieuwe Aanleg, gereden, daar was de start van de Almense toertocht, waar ik al paar jaar mee doe, immer mooi daar, eerst koffie en krente brood, toen dat op was nam Martien Streppel effen `t woord, en `t gas ging der op, mooi eerst door t Dorp Almen, dan overal binnen door richting de Zuphense weg, over gestoken bij de Witte Smit, dan weer door t mooie boerenland door naar de Vordendseweg [bij de Wok] overgestoken, dan richting Wichmond, mooi weer, mooie omgeving, dan door langs de Ijssel naar Bronkhorst, daar habben we de Luchpause, aan `t veer van Bronkhorst, Soep ,en paar lekkere bolletjes gegeten, en daar een uur aan `t veer gezeten, toen met zijn allen `t pontje over, we waren met 35 traktoren dus 5 x varen, dan op Brummen aan, vandaar op Oeken dan naar Tonden, Voorstonden, Empe, dan midden in Voorst de Rijksstraatweg overgestoken, de Voorsterklei op, wat mooi is `t daar, geweldig, dan op Zutphen aan, de oude Ijsselbrug over, effen de stad door, maar ging alles zonder problemen,,gas op de lolly ,,van daar weer op Eefde aan langs op bij de sluis, en dan weer binnen door naar Almen, daar aangekomen bij de Nieuwe Aanleg effen een lekkere koude naar binnen geslokt,
ik bedankt van mijn zeide de geweldige organistatie voor deze mooie rit, er word snel gereden, en daar hou ik van `t was vandaag een dikke 60 km, maar `t ging zo lekker.

Willem Bosch

Dursdag 2017

This noe zundag marn, en ik zit nog effen achter mienen computer. Och loat ik is een stukien schrieven over de dorsdag gistern.

Man wat hew weer een geluk ehad met `t weer. Smarns dachen wiele nog loaw moar kieken wat `t wurd. Wiele hadden d`r niet vulle geleuf in , `t was den ene wolk noa den anderen die d`r langs ging. Wiele heb moar tien minuten iets regn ehad over den hele dag woar andern biena verzoppen bunt.

`t begon moanden eleden alweer met vergunningen en de completen veur bereiding. Donderdag ovend hew de tenten in mekare uzet. Vriedag marn um 10 uur waren wuule met een man of tiene um alles op te zetten. Den dansvloore, de durskaste, de fietsen rekken het huusken en alles wak vergetten bun. Um een uur of viere waor kloar en hew nog effen drei trekkers van Almen noar Gossel u brach.

Bertus en Trudy van de mulle heb ok de hele dack lopen sleppen met toafels en steulle, alles mos d`r weer op en top bie stoan.

Op zoaterdag um 10 uur begun `t met een kleine toertocht veur alle leu met een olden trekker die zich opegeven hadden. Wiele dachen een stuk of tiene moar d`r kwammen d`r vulle meere. Deur de plassen oaver zandwegge deur `t mooie Gossel en Eefde. Een bastend mooie rit met alles d`r op en an. Um 12 uur waore wulle d`r weer en buw an de pannekoeke ugoan. Prima woark.

Um 12 uur begon ok de dursdag, de dursmulle werd an eslingerd um de rogge te dursen. De Harmonie speulden d`r vroluk op lus en gaven een mooie serenade. Doar noa kwammen de boern dansers an de beurte. Ut klonk weer donders mooi op d`n holten dansvloore.
D`r was van alles te doene, manden vlechten, touw dreaijen, biejen, olde stationaire motooren, den Iessel diessel, Tarwe maaien met een olden JF enz. Te vulle om amoal op te nuemen.

Al met al was`t wier een machtg mooi feesjen.

Tot kiekes, tot volnd joar.

De Organisatie

BBQ rit 30 juli 2017

Het zag er niet best uit, dat weerbericht. Maar het werd een prachtige dag met Hollandse luchten zoals op de schilderijen van de oude meesters.
Jacob Oost en Willy Spieker hadden de tocht voorbereid. Willy had het traject al op de quad verkend. Het is opnieuw gelukt om ook diegene die al langer lid zijn te verrassen met onbekende wegen met mooie namen als Hemeltjesweg, Huttemanspad of Zweurninkspad. Klinkt helemaal zoals uit een verhaal van Harry Potter.
Een twintigtal trekkers vertrok tegen 10 uur vanaf het startpunt bij gastheer Jacob Oost. De route lag in noordelijke richting, om de Gorsselsche Hei, Okkenbroek, Nieuw Heeten, Heeten, langs het kanaal richting Deventer, afbuigen naar Bathmen, weer over de A1 bij de Oxersteeg om vervolgens slingerend weer terug te keren bij het startpunt aan de Zutphenseweg.
Dat klinkt korter dan de 70 kilometer die we aflegden. Onderweg stopte we voor o.a. krentenbollen en worst, een interessante culinaire mix.
De koffie dronken we aan de Speelmansweg, het noordelijkste punt van de tocht.
Een mooi punt om de drek uit m’n nek te wassen. De drek kwam daar omdat het profiel van de voorbanden behoorlijk wat koeienstront hadden opgenomen toen we door een wei met pakweg 50 koeien reden. Op het asfalt erna werd de poep uit het profiel geslingerd en vloog met een mooie boog in mijn nek. Lekker!
Wat ook nog opviel waren de vele nieuwe grote huizen die je op de mooiste plekken tegenkwam. Veel hout aan de buitenkant en zonnepanelen in overvloed. Grote auto op de oprit. Wat wonen we toch in een rijk land!
Tsja, we hadden het toch lang droog gehouden. De eerste bui net toen we koffiedronken en we veilig en droog in de schuur stonden. Een paar spettertjes op de terugweg maar toen we de A1 naderden zag het er wel erg dreigend uit. Precies bovenop het viaduct barstte de hemel open en kwam er een bak water naar beneden. Trekker aan de kant, snel regengoed aan, en toen was het nagenoeg weer voorbij. Nat van binnen en droog van buiten.
We waren weer aan de goede kant van de A1 toen de trekker van Berend het wel genoeg vond. Met 1 trekker op sleeptouw kwamen we terug bij Jacob Oost.
Zo’n tien experts gaven Berend de nodige adviezen over de reparatie.
Het was een prachtige dag met die avond nog een BBQ om trots op te zijn.
Dank aan Willy en Jacob voor hun inzet en gastheerschap.

Een natuurgenieter.

Verslag trekkertoertocht Gorsselse Oude Trekker Vereniging op 13 mei 2017.

  •  Klik hier hier om de route te bekijken


Traditiegetrouw was de startplaats bij de Nieuwe Aanleg in Almen, waar vanaf half negen de koffie met krentewegge gereed stond voor de deelnemers. Voor velen is de koffie zeer welkom omdat sommigen er al een hele rit hadden opzitten om deze toertocht mee te kunnen rijden. Er waren deelnemers uit de verre omtrek, zoals uit de omgeving van Terborg, Epe, Markelo en Winterswijk. Ook komt al enige jaren een echtpaar uit Noord Holland met hun Guldner op de aanhanger om deze rit mee te rijden. Dit jaar reden ruim 40 tractoren mee.
Een belangrijk moment voorafgaand aan de start is de briefing, waarbij iedereen gewezen werd op het op eigen risico deelnemen aan de tocht en het belang van een correcte naleving van de verkeersregels en aanwijzingen van de verkeersregelaars.
Klein puntje ter voorbereiding: het bleek dat vergeten was de te waarschuwen voor de lengte van de rit; met een bijna lege tank rijdt men hem niet uit. Gelukkig dat de betrokken rijder er verstand van heeft en niet tijdens de rit is uitgevallen, maar tijdens de lunch kon bijtanken.
Na de start werd er bij mooi droog weer richting het noorden gekoerst en via Oolde, Schoolt en De Wippert over mooi gekozen wegen en de prachtige omgeving van het Gelders-Overijsselse grensgebied werd de omgeving van Dijkerhoek bezocht. Een grote verrassing in de route was een bosweggetje over de Holterberg, dwars door de natuur, alwaar het tempo wegens ongelijke bodem beperkt moest worden, maar wat door de deelnemers hogelijk werd gewaardeerd.
Kort daarna kwamen we aan op een terrein van kinderboerderij Dondertman in Holten, alwaar de catering wagen van de Nieuwe Aanleg klaar stond met een lunch bestaande uit heerlijke soep, broodjes, appels en voor ieder een zoete versnapering.
Na de lunch werd richting Okkenbroek gereden en op de Lettelerheide werd afgebogen naar Loo Bathmen om via het viaduct over de A1 Zuidloo te bereiken. Vandaar ging de stoet via de Kring van Dorth en Harfsen terug naar het startpunt in Almen, waar onder het genot van een drankje uitgebreid kon worden nagepraat en een herinnering werd uitgereikt.
Al met al kunnen we terugzien op een zeer geslaagde en gezellige dag met droog weer en dankzij de geringe hoeveelheid neerslag in de voorafgaande nacht weinig stofhappen op zandwegen. Ook de vele reacties van aanwonenden langs de landelijk gelegen routes, die positief verrast worden met een optocht van nostalgie maakt deel uit van het welslagen van de dag en het plezier aan het deelnemen aan de tocht.
Rest mij niets anders dan namens de deelnemers de organisatoren van deze dag hartelijk te bedanken voor hun inzet en het kiezen van deze mooie route.


Een deelnemer

Stampotrit, 22-01-2017

22 Januari was onze jaarlijkse stamppotrit weer dit keer gingen we verzamelen bij Anja Voortman dit was i.v.m het overlijden van haar man Dick Voortman het was zijn laatste wens om de stamppotrit bij hun te houden na een moment stilte te houden zijn we begonnen met een super mooie rit deze was uit gezet door Marco en Martien de rit was in de omgeving van Gorssel het weer was super koud maar gelukkig droog. Gelukkig hebben we onderweg niet veel pech gehad 1 trekker kon niet met de tocht starten omdat deze een schuurprobleem had. Toen we rond 15:00 terug kwamen kwam de stamppot en konden we samen lekker na genieten van een super mooie tocht in totaal deden er 14 trekkers mee.

Een trekker liefhebber

Barbequerit, 24-07-2016

Na het weerbericht van 7:30 was het wel zeker; het wordt een prachtige dag voor de BBQ-rit.
Met nog een beetje bewolking verzamelden om 9:30 bij Wilfred Berends aan de Binnenweg zo’n dikke twintig trekkers. Koffie en cake op de deel met vijf nieuwsgierige jonge kalfjes in de hoek.
Wilfred en Wim Slagman hadden de tocht uitgezet. Bij de uitleg over de afstand, 40 km, en nog wat tips voor het oversteken op drukke wegen hoorden we dat Willie er niet bij kon zijn. Zijn heup wilde net die dag niet mee werken.
In een lange rij vertrokken we richting Eefde, Wilfred voorop en Marco als bezem-trekker.
Door Eefde, via de uiterwaarden naar Gorssel. De zon begon al een beetje in je nek te schijnen.
Dwars door Gorssel waar de bezoekers van het nieuwe museum MORE verbaasd opkeken dat er zo’n landelijke optocht voor hen was georganiseerd. Iedereen ging zwaaien
De luitjes van het Epser bos nog wakker gemaakt en toen door naar Oxe. Gelukkig even een noodzakelijke stop gemaakt op een weggetje met een bordje ‘verboden voor motorvoertuigen’. Geen boswachter gezien.
Op naar Colmschate. Bij’t stoplicht weigerde een trekker (benzine/petroleum) verder te rijden.
Met 1 trekker op sleeptouw tuften we richting Bathmen waar we bij Loonbedrijf Bos stopten voor broodjes, koffie en fris. De loods stond op de rustdag vol met enorme trekkers en machines. We hoorden dat er in 2-ploegendienst wordt gewerkt. Eigenaar Gerjan Bos vertelde dat hij s’ochtends 5 uur op was en om 11 s’avonds naar bed ging, dag in, dag uit.
Kleine reparatie aan de weiger-trekker en de karavaan trok verder, richting Dortherhoek. Ondertussen veel mais gezien die er niet altijd best bij stond. Veel groei verschil.
Langs Harfsen richting Almen waar we scherp naar rechts het bos langs het Twente Kanaal indoken. Lekker in de schaduw door het bos, stukkie over ’t weiland en weer thuis bij Wilfred.
Een bekertje fris of flesje bier (meerderheid) en iedereen ging op huus an.

Na 7 uur weer fris terug naar de Binnenweg voor de BBQ, ditmaal op de fiets, de quad of met de auto.
Een heerlijke zomeravond, nog steeds 24 graden, zwaluwen boven het erf, alles zat mee om met elkaar na te praten en ondertussen te genieten van drank en spijs.
Zeer gezellig met iedereen aan de tafels. De hond en de beesten op stal vonden het ook wel best.
Rond tienen werd het donker, snel op de fiets naar huis.
Het was een prachtige dag, met veel dank aan Wim Slagman en aan Wilfred en zijn vrouw Simone voor de gastvrijheid.
Behendigheidswedstrijd, 3 juli 2016

Zondag 3 juli was weer een gezellige middag.
Helaas waren er slechts 6 deelnemers voor de trekkerbehendigheids wedstrijd.
Leuk dat er enkele toeschouwers aanwezig waren.
Het niveau was weer zeer hoog.
Na enig voorbereidend werk van Christiaan en ondergetekende,deed iedereenzijn uiterste best om een goede klassering te behalen.
Het weer werkte goed mee ,zodat er een spannende strijd ontstond.
Eerst een ritje met de losse trekker om een emmer water te halen uit de beek.
Daarna een oefening met een 4 wielige wagen,langzaam rijden anders verloor je teveel water.
Elke liter die je aan het eind nog had,was 1 minuut aftrek.
Na enig rekenwerk bleek de stand alsvolgd te zijn:
6 Renzo
5 Christiaan
4 Erik
3 Marco
2 Jeroen
1 Berend
de winnaar heeft getrakteerd,waarna het nog lang gezellig bleef en nog een piano werd verpatst.

Groet Berend

Stamppotrit, 24januari 2016

Op deze dag, 24 januari, zou het mooi weer zijn, maar helaas was het miezerig. Maar dat mocht de pret niet drukken. We verzamelen allemaal in Joppe, bij de fam. Jansen. De kachel was aan en de koffie klaar, ook waren er oliebollen en zogenaamde spekbollen (oliebollen met spek dus).
Na dit goede begin werd het tijd om te gaan rijden, het was al bijna 11 uur. En om 15 uur moeten we terug zijn, want dan gaat het hard regenen (zeggen ze).
We beginnen met 17 trekkers aan de tocht. We gaan langs de hei richting kanaal, dan het kanaal over richting Almen. Opeens slaan we spontaan linksaf en nog eens links en dan staan we weer bij het kanaal. Nu gaat het richting de Velhorst via paden die de laatste 10 jaar geen trekker hebben gezien. Gaten zo groot dat je er wel een koe in kunt leggen.
Na de Velhorst linksaf naar de pauze bij de fam. Wesselink. Daar kregen we lekkere krentebollen & een borrel, helaas was de koffie vergeten. Verder kregen we een kleine rondleiding van Siward Dijkman. En toen werd het al gauw weer tijd om 'm aan te trappen, op naar de stamppot die ons beloofd is. Terug richting Laren via Katgershoek richting Harfsen. Onderweg veel blubber en water, toch kwamen we snel weer aan op 't Heidendal waar we ook gestart waren. Gauw de werkplaats in waar de kachel lekker brandde. Al gauw gingen de jassen uit en de nodige aanhang kwam ondertussen ook. Zo zaten we opeens met zo'n 27 man en 4 kinderen aan tafel, gezellige boel. De stamppot werd ondertussen ook gebracht, lekker smikkelen!
Nadat iedereen de buik mooi vol had werd het tijd om naar huis te gaan. We kunnen, denk ik, terugkijken op een geslaagde dag.

Namens één van de rijders. Bedankt voor de mooie dag.

15 augustus Dorsdag 2015

Ook dit jaar heeft de Gorsselse Ode Tractoren Vereniging een dorsdag georganiseerd waar lang over nagepraat zal blijven worden. Waar we eigenlijk altijd mooi weer hebben was het dit jaar wat minder. De dekzeilen werden regelmatig voor de dag gehaald en over stro en zaad getrokken om tussen de buien door toch nog te kunnen dorsen.
Echter dit mocht de pret niet drukken we hebben wederom en fantastische dag gehad met veel bezoekers. Op de vrijdag waren we al vroeg in de weer om alles netjes in het gareel te krijgen, de dansvloer voor de boerendansers moest er weer strak bij liggen, de hand dorsvloer voorzien van een zeil om zodoende makkelijker te kunnen vegen.
De dorskast van loonbedrijf Boschloo hebben we al jaren in gebruik als vereniging, het dorsen met deze machine is een feest voor alle clubleden. Velen hebben herinneringen aan hoe ze vroeger zelf langs de boeren gingen en anderen veelal de jongere garde probeert de kneepjes van het dorsen onder de knie te krijgen. Je kent het wel de riem er goed op (met een slag erin) het juiste toerental het geheel waterpas enz.
Er waren naast het dorsen veel dingen te zien op deze dag, zo waren diverse oude ambachten uitgenodigd die door het publiek druk bezocht werden. Veel mensen uit de omgeving van Gorssel heb ik voorbij zien komen, even een praatje gemaakt en dan weer verder.
Hierbij wil ik iedereen bedanken voor de geweldige inzet tijdens het opbouwen de dag zelf en het opruimen naderhand.

Het bestuur.

Barbecue rit 26 juli 2015.

We werden om 10 uur verwacht bij de fam. Streppel aan het Asselerpad in Almen. Ik vind dit een super mooie locatie, nieuwe hooiberg , mooie gebouwen een tuin en lekkere koffie. In de moestuin waren alle bonen stokken omgewaaid, wel 100, erg sneu ze stonden er heel mooi bij.
Na het voorwoord en waarschuwen voor het verkeer en eigen risico waren we gereed voor vertrek.
De bestuurders waren met de volgende trekkers: 6 x MF, Z, 1 Deutz, 1 FENDT,3x IHC, en 2 x JD.
Voor het begin van de tocht was er een klein probleem, Peppi belde met Jeroen zijn Ford weigerde
alle diensten. Jeroen heeft hem opgehaald, en na onderzoek van enkele deskundigen bleek hij
geen diesel te krijgen. Peppie heeft meegereden met een MF35 van Jeroen hij was enthousiast want het was wel de goede kleur.
Jeroen was de voorrijder, eerst richting het Ross en de Tol richting Ampsen en links de grote gebouwen van Campina, toen richting de Cloese en de Witte wieven.
De pauze was bij de molen van Zwiep. We werden ontvangen met koffie en een broodje verzorgd
door de fam. Streppel. De molen was open en we konden er allemaal een kijkje nemen. Zeer gastvrij
door de eigenaar, zeker de moeite waard om eens een kopje koffie te gaan drinken.
Om kwart voor 1 reden we verder onderlangs de Lochemse berg richting Barchem, door de Daniel Willemsen laan, en richting de Beemt. Via de Velhorst weer naar de startlokatie.
Onderweg zeer veel afgewaaide takken, en omgewaaide mais, en erg veel rommel op de weg.
Na een biertje op het terras gingen we allen huiswaarts, de meesten kwamen om 6 uur terug voor de bbq. Er was eten en drinken genoeg en hebben gezellig bijgepraat over van alles, maar het meest over het weer. Inge en Jeroen bedankt voor de organisatie en gastvrijheid.

Een van de deelnemers.

27 juni 2015

GEZELLIGHEID TROEF BIJ BEHENDIGHEIDSWEDSTRIJD

Voor deze clubwedstrijd op 27 juni hadden zich 8 GOTV-leden opgegeven, maar waren 2 deelnemers genoodzaakt om zich af melden. Hierdoor een klein deelnemersveld dat zich kon uitleven op en rond het erf van de boerderij van de familie Ebbink in Eefde.
Berend Ebbink en Ab Muil hadden de dag ervoor een parcours uitgezet. Na de koffie moesten de deelnemers met hun trekker en een één-assige wagen van Berend, het parcours zo snel mogelijk achteruit rijdend afleggen. Onderweg moesten enkele hindernissen worden genomen. Het venijn zat hem echter in een simpel houtblok dat achterop de wagen lag en niet om mocht vallen. Gebeurde dat wel dan moest de chauffeur van de trekker af en deze weer rechtop zetten, terwijl de tijd door liep.
Halverwege werd gepauzeerd en kon men bijkomen van de spanning in een van strobalen gebouwde zithoek in de voormalige ligboxenstal. Na een paar glazen fris kon men er weer met frisse moed tegen aan.
Nadat de laatste deelnemer gefinisht was, kon men “in de bar aan het bier” en de lekkere hapjes. Ab hield de spanning er nog even in, maar moest na enige druk toch de uitslag bekend maken. Deze was vrij verrassend en het bleek weer eens dat je een snelle tijd niet alleen met vlot doorrijden krijgt, omdat zo’n blokje hout dan een grotere kans maakt om om te kieperen.
De uitslag was: 1e Dik Voortman, 2e Berend Ebbink, 3e Jeroen Streppel, 4e Willy Spieker, 5e Gerrit ter Avest, 6e Martien Streppel.
Een geslaagde en vooral gezellige middag met mooi weer. Wel jammer van het kleine aantal deelnemers. Iedereen krijgt het steeds drukker, lijkt het.

18 Januari 2015

Zondag 18 januari 2015 stond de jaarlijkse stamppotrit van de Gorsselse Oude Tractoren Vereniging gepland. Voorzitter en veteraan Marco had tevoren niets aan het toeval overgelaten. In drie sessies werd met Christiaan, de nieuwbakken gastheer, de route, het programma en de boodschappenlijst vastgesteld. Ergens is er in de voorbereiding toch iets misgegaan, want het weer liet te wensen over: natte sneeuw ging langzaam over in slagregen... De harde kern liet zich echter niet weerhouden. Veertien tractoren verschenen glimmend gepoetst en met tevreden uitlaatgeluidjes bij het startpunt aan de Joppelaan 77. Daar was de boel voor de gelegenheid opgesierd met de clubvlag en een strak gespannen clubspandoek. De mannen waren niet van elkaar te onderscheiden, als ware het een poolexpeditie. In de keuken werden ze opgehokt en voorzien van sterke koffie met een voedzaam brokje krentenwegge. Om half elf stipt vertrok de stoet opgewekt op weg waarvan alleen Christiaan wist waarheen die leiden zou. Eerst naar het Epser bos om (ook) daar de naamsbekendheid van de GOTV te vergroten. Dat lukte maar helaas was er geen tijd aan de toegestroomde wandelaars met slaperige honden handtekeningen uit te delen. Via de Epser Enk en de Huzarenlaan werd uiteindelijk een welverdiende (tijdelijke) rustplaats gevonden bij het Joppe.
Aldaar werd antivries bij getankt (in de vorm van bramenjenever en jachtbitter) en vaste brandstof (kaas en worst) ingenomen. De gloeiend hete pompoensoep deed de rest. Niemand had meer puf om verder te rijden, zeker niet de GeDe maar die vond uiteindelijk steun bij de trekker van Peppi. Deels via het gazon werd de rit voortgezet, op naar het zonnige zuiden! Vóór het zover kwam, draaide Christiaan echter volstrekt onverwacht weer rechtsaf, terug naar huis (wat trekt hem daar toch...). Daar stond Cornely te wanhopen bij een haperende CV maar die kreeg bij het zien van al die verkleumde trekkers gelukkig weer de geest. Fluks aan de koffie met taart (van Dudok...). Een stamppotrit is geen stamppotrit zonder stamppot, dus vóór de avond viel werd ruim opgeschept van wel drie soorten! Zo heerlijk dat grote mannen in luie stoelen, soezend, knikkebollend met een biertje bij de haard volledig tot rust kwamen. Alweer een heerlijke dag voor de leden van De GOTV, dat er vele mogen volgen!!!

Christiaan en Cornely

NB: De ijzervreters waren:
Christiaan met de Fendt
Marco met de MF
Willy met John Deere
Marcel met de MAN
Dennis met de International
Wim met de Ford Dexta
Gerrit met de John Deere
Martien met de MF
Jeroen met de MF
Johan met de MF
Erik met de International
Derk met de GeDe
Christian (alias Peppi) met de Ford Dexta
Dik met de International


1 Januari 2015

Allemaal de beste wensen voor 2015, ik hoop dat we er samen weer een mooi jaar van mogen maken met veel trekker plezier.

Het bestuur

27 juli 2014 Barbequerit

Je eerste keer vergeet je nooit…!
Met een lidmaatschap sinds jaar en dag zou Christiaan voor het eerst deelnemen aan de jaarlijkse trekkersdagtocht van “De Gorsselse Oude Tractoren Vereniging”. Hij had de keus uit drie (oud, ouder en stokoud) en die viel op de dik dertig jaar oude International, zes cilinder, dat dan weer wel. Omdat deze doorgaans buiten slaapt in het bos, hadden we er voor de gelegenheid hier en daar een sopje overheen gehaald en waren nogal trots op het resultaat, het bleek een rode tractor. Even over tienen vertrokken we naar het verzamelpunt bij Joop. Daar aangekomen troffen we 21 tractoren, zonder uitzondering: spic en span (ook binnenkant velgen) en strak in de lak… we hebben de International maar een beetje achteraan geparkeerd…
Joop had heerlijke koffie en ovenverse cake. Aldus gelaafd en gevoed vertrok het hele spul stipt op tijd, half elf:

Ab met z`n Deutz, Dennis op werktuigendrager merk Deutz, Marcel met MAN, Willy op de International, Appie L. met MF35, Jeroen met MF35 (4 cil), Johan MF 35(3 cil), Henk met z`n John Deere, Gerrit ter A. met z`n John Deere, Dick met de International, Martien met de MF135, Jacob met Guldner, Derk op z`n GEDE, Erik met Ferguson TEF, Wim op z`n petroleum TED, Wilfred met Deutz, Wim B. op z`n Ford Dextra, Berend hef meer sjans met de Lanz, Gerrit W. met z`n Cormick, Christiaan op de bosbouw uitvoering Inter 1055 (Cornely op het spatbord), Ruurd met de Unimog met zwaailicht met naast zich Jasper en Joop met quad achteraan.

Enige uren en een plaspauze later doemden Zwiep en zelfs Markelo op aan de horizon, diverse deelnemers (de tractoren dan) waren nog nooit zo ver van huis geweest.
Het uitzicht was adembenemend, de dag zonovergoten en het gezelschap welgemoed. Onderweg wuifden de manshoge mais, het koren en hier en daar een verbaasde bewoner ons toe. We hadden het (weer) niet beter kunnen treffen!. De lunch (krentenbol, dik boter, weer Joop) werd opgeleukt met een rondleiding in de houtzagerij van Klein Veldkamp. De eigenaar toonde ons met onverholen trots een indrukwekkend aantal houtmachines en (jawel:) oude tractoren. Hij legde ons met een bijpassende zucht uit: “Joah, ik ’ep mien hiele leve hard motte woarke” om er met brede lach aan toe te voegen: “moar k’ep ut glukkig noait doan”.
Blijmoedig vertrok het gezelschap, tot dan nog ongeslagen door pech. In het zicht van de haven liepen echter twee van de deelnemers (tractoren dus) niet meer geheel op eigen kracht. De bestuurders puften met het zonnetje op de bol inmiddels nog harder dan de Diesels en mijn linkerbil had – na zes uur op de wielkap achter Christiaan – intussen definitief een andere vorm aangenomen.
Hoogste tijd dus voor een borrel, jawel alweer bij Joop, met een overvloedige barbecue tot besluit.
De eerste keer voor Christiaan (en mij), dank aan bestuur en organisatie voor deze onvergetelijke dag.

Cornely

10 mei 2014 toertocht GOTV

Ongeveer 45 tractoren verzamelen zich op zaterdagmorgen bij de Nieuwe Aanleg. Na de koffie en de krentenwegge worden de motoren gestart. We vertrekken richting Groot Dochteren en Exel. Daar komen we de Eicherclub nog tegen die ook een tocht rijdt. Bij Stokkum worden we getrakteerd op een hartige versnapering. We vervolgen de tocht via de mooie omgeving van Diepenheim en Hengevelde. De middagpauze is bij fa. van de Riet in Ambt Delden. Daar zijn een aantal oude tractoren te zien o.a. Massey (Harris) Ferguson en Landini. De Nieuwe Aanleg is daar ook aanwezig om ons te voorzien van een kop warme soep en broodjes. Omdat de weergoden ons niet er gunstig zijn gezind en omdat de temperatuur bij een graad of 12 blijft steken, zijn er een aantal personen die zich in de pauze een paar handschoenen aanschaffen. Onderweg krijgen we een appeltje voor de dorst. En zo rijden we via Markelo en Laren terug naar Almen. Om een uur of vier zijn we terug bij de Nieuwe Aanleg, waar we als aandenken een zaklampje mee naar huis krijgen. Organisatie bedankt voor een mooie en gezellige tocht door Hof van Twente!

Ruurd DolmanBarbecuerit 2013

Op zondag 28 juli werd de traditionele barbecue gehouden. Je moet maar durven, want in datzelfde weekend werd ook de Zwart Cross in Lichtenvoorde, het Historisch Festival in Panningen en het Truckfestival in Assen gehouden. Deze evenementen bleken echter geen beletsel voor de GOTV te zijn, maar wel zou de vakantieperiode het deelnemersaantal enigszins te drukken. Daardoor hadden zich voor de toertocht 13 leden opgegeven, hetgeen wat minder was dan in de afgelopen jaren.

Locatie was dit keer de familie Voortman aan de Gerrit Slagmanstraat in Joppe. De organisatie was in handen van Dik en Anja Voortman en Ab Muil. Men had een gevarieerde route uitgezet van 47 kilometer met twee tussenstops (om de benen te strekken) en precies halverwege de route de koffiestop. In verband met de voorafgaande lange, zeer warme en droge periode, waren er bewust weinig zandwegen opgenomen. Want zandhappend achter elkaar aan rijden is niet alles, ook niet voor de fietsers en wandelaars. De stof had echter plaats gemaakt voor modder, want de vrijdag en vooral de zaterdagnacht ervoor heeft het behoorlijk gespookt. Storm, onweer en hevige stortbuien trokken over Nederland en de meeste deelnemers bleken zondagmorgen 30 mm in de regenmeter te hebben. Behalve afgerukte takken, gaven veel plat geslagen maïspercelen een troosteloze aanblik.
Via Kring van Dorth en de Larense buitengebieden reed men via landgoed Verwolde over smalle weggetjes naar de pauzeplaats. Dat was bij LMB en Case IH-dealer Woestenenk in de buurt van Exel. Hier werd men hartelijk ontvangen met koffie en koek. Na de nodige verhalen over en weer, konden we de werkplaats, winkel en showroom bekijken. Daar stonden o.a. een gerestaureerde Farmall Cup en een Nekaf-jeep.
De middagroute voerde via Exel en de bossen van Ampsen, richting ’t Ross. In de buurt van de ingang naar huize de Velhorst werd voor de laatste keer gestopt om de meegebrachte appels op te eten. Vervolgens werden de laatste 12 kilometer afgelegd via de Ehze, ‘t Haarbroek, ’t Asseler en de Koekoek, waarna de finish werd bereikt bij Voortman van de Plumpe.

’s Avonds kon Ab 17 liefhebbers voor de barbecue begroeten in de garage van Dik en Anja, waar het goed toeven was. Er werd goed gegeten en gedronken, maar er was ook wel heel veel. Dus viel het nog niet mee om alles op te krijgen. Op of niet op, aan elke avond komt een eind. Ook aan deze avond van de 28e juli en het was een heel gezellige !

Behendigheidswedstrijd 2013

Hallo Lezers,

Zondagmiddag 30 juni hebben we met 7 man gestreden om te kijken wie het “hendigst” is met de trekker en ja ook met de traditionele 4 wielige schamelwagen. Dit keer was het wedstrijdterrein bij de familie Streppel alwaar de ontvangst goed verzorgd was. Het was een leuk uitgezet parcours waarbij het om snelheid ging, kar aankoppelen tussen banden doorscheuren zonder ze te raken, vervolgens kar achterwaarts inparkeren, dit alles met een stalen buis die vervolgens precies op de plek waar een magneet hing terug gezet moest worden. Daar ging de meeste tijd in zitten voor de meesten. Dan een oefening waarbij met een katrol een steen in een bak moest worden gedopeneerd, moeilijk uit te leggen net zoals de oefening zelf, het viel behoorlijk tegen, terwijl het er zo eenvoudig uitzag. Als laatste nog even een rondje met een ei op de lepel over een hindernis waar achter een groot gat was gegraven, dat zonder duim op het ei uiteraard en dan weer heel terugbrengen. Al met al een erg leuke uitdaging die ondertekende gewonnen heeft, ook al scheurde ik niet heel hard volgens het toegestroomde publiek, de kar achterwaarts inparkeren ging me heel makkelijk af en daar heb ik de tijdswinst gepakt, hoewel de nummers 2 en 3 Marco en Erik heel dicht in de buurt zaten, ben ik naar huis gegaan met een leuke prijs, een gevulde mand met biertjes en lekkers. Familie Streppel bedankt voor de organisatie het was gezellig!

Dennis Spieker

Toertocht GOTV 11 Mei 2013

Ook dit jaar hebben we weer een mooie tocht gemaakt met een kleine 50 tractoren, al jaren waren we van plan om de oversteek naar de andere kant van de IJssel te maken. Dit bleek nog niet zo eenvoudig, het benaderen van de Wilhelmina brug in Deventer en de Oudeijssel brug in Zutphen zonder het verkeer daar al te veel bij te hinderen was nog een hele puzzel. Vergunningen aanvragen en al wat meer nodig is om dit volgens de regels te doen.
Maar het was het zeker waard, we hebben kunnen genieten van mooie plekjes in het Epserbos de prachtige vergezichten in de uiterwaarden van de IJssel maar ook van de prachtige omgeving rond Wilp en de Posterenk.
Voor ieder wat wils, we vertrokken met goed weer om half 10 vanuit Almen richting Harfsen, Joppe en zo achterlangs Epse om het industriegebied bij Deventer oost binnen te rijden. Om de Havens heen richting Pothoofd en Bokkinghang naar de brug. Speciale plek was wel de nieuw aangelegde vijvers vlak achter de A1, hier hebben ze vele hectares grondgebied omgetoverd tot een prachtig natuurgebied.
Zoals verwacht was er behoorlijk wat bekijks in en rond Deventer, het gebeurt ook niet dagelijks dat er een bonte stoet van 50 trekkers door de stad rijdt.
Aangekomen aan de ander zijde van de IJssel viel ons gelijk de drukte op bij de Bolwerksmolen in de Stenenkamer, er was een dag georganiseerd met oude ambachten.
Door de uiterwaarden verder richting Wilp, Posterenk en Buschloo om getrakteerd op een fikse regenbui aan te landen bij de Firma Sundermeijer in Voorst, hier hebben we kunnen genieten van een bakje soep en broodjes aangeleverd door de Nieuwe Aanleg uit Almen. Gert was weer present met zijn cateringwagen om ons te voorzien van de nodige koek en zoopie.
Bij Sundermeijer werden we verrast door de mooie trekkertrek trekker van Reinier, en natuurlijk moest deze even gestart worden. Reinier had er een aantal mooi gerestaureerde trekkers ten toon gesteld in de werkplaats, voor de Inter rijders onder ons was dit smullen geblazen.
Om half 2 zijn we verder gereden in de richting van Zutphen door de mooie omgeving van Voorst en Empe. Vlak voor Zutphen werd het weer een stuk beter en zijn we droog de brug over getrokken, om vandaar uit onder de spoorbrug het industrieterrein aan de noord zijde te verlaten richting Eefde.
Over de Scheuterdijk en Elzerdijk de mooie bossen achter het Twente kanaal langs richting Almen, om half 4 waren we weer 57 km verder en hebben we onder het genot van een drankje nog even de ervaringen over de rit kunnen uitwisselen.
Ik wil iedereen die heeft meegereden bedanken voor deze onvergetelijke dag.
De organisatie

Stampotrit 2013

Hierbij een verslag van de stampotrit van 27 januari 2013.
Begin van de week dachten we nog, dit wordt een koude tocht echter naarmate de datum vorderde werden de berichten warmer maar vochtiger. Deze keer hadden we een groep van 10 liefhebbers die zich niet uit het veld lieten slaan door de weersomstandigheden. We zijn de tocht om 10. 45 uur gestart vanaf de Almenseweg richting het pondje in Bronckhorst hier kwamen we aan rond de klok van 12.00. Met een beetje passen en meten konden we er allemaal in 1 keer op. Op de pond hadden we even tijd voor een schnapsje of bakkie koffie welke we kregen van de unox Mutsen want er kwam eerst nog een boot langs. Hierna voer de tocht door de uiterwaarden richting Cortenoever Brummen Oeken en uiteindelijk naar Tonden. Voor de pauze konden we terecht bij de Fam Willems waar de werkplaats van de Bleu Thunder is hier konden we opwarmen en een broodje eten rondom de nieuwe trekker welke het team aan het opbouwen is. Voor foto’s en of info zie http://www.blue-thunder.nl
nadat iedereen zich had opgewarmd hebben we de (kortste) weg weer vervolgd richting Zutphen. Iedereen heeft zonder problemen de rit doorstaan en kon zich lekker opwarmen in de schuur bij Spieker welke lekker warm was opgestookt zodat ook de kleren en andere hulpmiddelen (met name het gereedschap van Gerrit) weer droog konden worden. Om 15.00 uur kwam de Hoek uit Gorssel weer met de stampotten:
boerenkool, hutspot en zuurkool, welke weer netjes verzorgd was door hun. En onder het genot van een hapje en diverse drankjes werd er nog even lekker nagebabbeld over de barre maar leuke tocht.

Dorsdag 2012

Ook dit jaar heeft onze club weer een dorsdag georganiseerd, de vele weken van voorbereiding zijn niet voor niets geweest. Het was weer een prachtige dag met veel zon bijna iets te heet maar er stond een lekker briesje waardoor het lekker aanvoelde.

Vrijdag morgen om 9.30 verzamelen voor het laden van de balkenvloer, even een bak koffie en dan aan het werk. Dorsmolen uit de schuur en opstellen, riem en trekker uitlijnen zodat de dorsmolen gelijk gebruikt kan worden als de show op zaterdag begint, omheining plaatsen, parkeerplaatsen inrichten, dansvloer plaatsen, tenten opbouwen, toiletwagen op z`n plaats voorzien van water en stroom.

Dit is maar een kleine greep uit de tientallen zaken die voor deze show geregeld moeten worden, met veel energie is dit door de bestuursleden goed voorbreid. Via deze weg wil ik hen daar ook hartelijk voor bedanken, het was door de diverse afzeggingen geen sinecure om alle gaten te vullen.

We hebben mogen genieten van de vele attracties zoals dorsen met de dorskast, ploegen met pony`s, graan maaien met de binder en combine, pony rijden kortom te veel om op te noemen.

Ook werden er meerdere oude ambachten getoond, waarbij veel bekijks voor de klompenmaker en de stationaire motoren.

Het was een mooie dag en we kijken nu al weer uit naar een volgende dorsdag in 2013.

Martien

Geslaagde barbeque rit

Op zondag 22 juli was het schitterend weer en dat maakte veel Nederlanders blij. Zeker de deelnemers van de jaarlijkse GOTV-zomertoertocht, de bekende BBQ-rit.
’s Morgens om half 11 verzamelden zich 16 leden bij de familie Wassink aan de Harfsense Broekstraat. Na de koffie met koek vertrok om even na 11 uur de stoet, met voorop en achteraan rijdend de organisatoren Ab Muil en Gerrit Wassink, beiden gekleed in oranje hesjes. Via de Schoolt, Zuidloo en Loo kwam men in de buurt van Dijkerhoek, waar even een sanitaire stop werd gehouden. Via de uitgebreide buitengebieden van Dijkerhoek kwamen de toerders na 18 km aan in Okkenbroek, waar de tractoren werden geparkeerd rond de kerk. Onder de bomen waren door de familie Wassink tafels en banken klaar gezet en kon men aanschuiven voor een broodje met koffie.
Vervolgens kon men in het ernaast gelegen motormuseum van smid Hein v.d. Vegte rond kijken. Hein is een bekende “echte smid”, die alles kan maken. Als oud-crosser heeft hij altijd belangstelling gehad voor motoren en heeft in de loop der jaren een enorm aantal oude exemplaren verzameld. Eén van zijn favoriete merken is het Nederlandse Eijsink. Elk jaar pakt hij een “fiets” uit de rij en nadat die volledig uit elkaar is gehaald, wordt deze weer opgebouwd tot hij weer bijna nieuw en vooral origineel is. Onderdelen die er niet meer zijn, maakt hij zelf. Dat kan een tank of spatbord, maar ook een cylinder zijn.
Vervolgens werden de paarden weer van stal gehaald voor de middagroute van 22 km. Via mooie weggetjes, waaronder zandwegen en bospaden, kwam men uiteindelijk in Bathmen terecht. In Dortherhoek werd een kwartiertje pauze gehouden en nadat ieder de appel op had, weer opgestapt. Via de buitengebieden van Oxe en Dorth was men om circa kwart over 3 weer terug in Harfsen. Hier werd nog even een gele rakker “ontkurkt”, waarna ieder huiswaarts ging omdat men om 7 uur weer werd verwacht voor de barbecue.
De deelnemers die ook aan de toerrit en behendigheidswedstrijd op Koninginnedag in Bathmen hadden meegedaan, reden op het laatste deel van de route over bijna dezelfde wegen als destijds in Bathmen. Dit is vaak onvermijdelijk als je zo dicht bij huis bent. De beide organisatoren hadden bewust voor een route van circa 40 km gekozen omdat niet iedereen de hele dag op de trekker wil zitten. En dan kom je wel eens over bekende wegen.
Voor de barbecue hadden zich 21 personen opgegeven en die waren er ook allemaal. Het was genieten onder één van de tenten van de familie Wassink. De barbecue was prima verzorgd en het bleef nog lang gezellig aan de Broekstraat.
Wil je de foto`s bekijken klik dan op de link http://picasaweb.google.com/gotvon

Koninginnedag toertocht en behendigheids wedstrijd

Maandag 30 April was de Koninginnedag toertocht, deze begon om half twaalf bij loonbedrijf Bos te Bathmen met een kopje koffie, na een korte bezichtiging zijn wij om twaalf uur begonnen met de toertocht. Deze tocht ging eerst een stukje richting Colmschate waarna wij al slingerend in de omgeving van Lettele uit kwamen. Er kwamen steeds meer zandwegen in zicht en het weer werd alsmaar mooier zodat de jas al gauw uit kon. Daarna gingen wij door Dijkerhoek en was het half drie toen wij bij de kerk van Bathmen aankwamen, en onze trekkers op het gazonnetje voor de kerk konden parkeren. Toen kregen we een kopje koffie en een paar broodjes om weer een beetje bij te komen van deze mooie toertocht. Om half vier moesten wij weer paraat staan voor de behendigheids wedstrijd welke was uitgezet door de Bathmense Oranjevereniging , ze hadden een rijtje pionnen uitgezet waar je tussen door moest slingeren met een bekertje water op het spatbord maar die mocht er niet afvallen dus je moest redelijk kalm rijden. De volgende opdracht was over drie balken rijden met een ei op een lepel, maar de lepel moest met het handvat in de mond zodat het nog iets moeilijker werd. Nadat dit was voltooid moest er nog ring gestoken worden en als laatste moest er nog bij een rij kegels gestopt worden maar wel zo kort mogelijk erbij. Met een beetje geluk was het bekertje water er ook nog op blijven staan. Direct nadat we klaar waren was de prijs uitreiking met op de derde plaats Willy Spieker de tweede plaats Marco Jansen en nummer één Jeroen Streppel. Het was een geslaagde dag met heel mooi weer, goed verzorgt door de familie Bos, de Oranjevereniging Bathmen , Martin en Marco.
Jeroen Streppel

LAAT DE BOEREN MAAR DORSEN

Op zaterdag 3 maart hebben 8 leden van de Gorsselse Oude Tractorenvereniging (GOTV) de dorsmolen weer de jaarlijkse servicebeurt gegeven. Dit gebeurt steeds in de werkplaats van loonbedrijf Boschloo uit Gorssel, tevens de eigenaar van de historische molen. Ruim 30 smeerpunten zijn van nieuw vet voorzien, de zeven zijn schoon gemaakt en riemen gecontroleerd, evenals de bandenspanning. Verder zijn een aantal reparaties verricht met ter plekke gemaakte nieuwe onderdelen en tot slot is de hele machine met perslucht schoon geblazen. Deze dorsmolen (ook wel dorskast genoemd) is in 1961 als één van de laatste gebouwd door machinefabiek Steenman uit Doetinchem. Tot dat in het midden van de jaren zestig de maaidorser (combine) de agrarische wereld veroverde, werd door Boschloo-senior met deze machine het graan gedorst. Omdat er veel mankracht nodig was om het zware werk te klaren, moest de hele buurt opgetrommeld worden. Dit gebeurde merendeels in de winter, want dat was in vroegere tijden voor de boeren een rustige periode en had het graan ook de tijd om in de hooibergen en in de “stromieten” te drogen. Een nadeel in die wintermaanden waren overigens wel de vele en vaak zeer slechte zandwegen, waardoor het transport nog wel eens problemen gaf.
Naast Boschloo beschikten bijna alle loonbedrijven in deze omgeving over één of meerdere dorsmolens. Ook werden er door boeren soms dorsverenigingen opgericht, die dus gezamenlijk een machine financierden. Vele Harfsenaren zullen zich nog wel de dorsloods van de plaatselijke dorsvereniging herinneren, welke op de hoek van de Reeverweg en Sleedoorn stond. Naast een werkplaats voor het onderhoud hadden er 2 grote dorsmachines, een graanmaaier en 2 tractoren onderdak.
Om deze tijden niet geheel verloren te laten gaan, houdt de GOTV (een historische vereniging voor tractorliefhebbers uit de voormalige gemeente Gorssel) jaarlijks bij de Gorsselse korenmolen Geertruida Cornelia een dorsdag, waar op die dag ook vele andere werkzaamheden uit vroegere tijden worden gehouden. Dit jaar vindt het evenement plaats op zaterdag 18 augustus.